Creditti Score

Lainoista puhuttaessa kuuleen usein termit “luottoluokitus” sekä “luottokelpoisuus”. Molemmat termit ovat erittäin tärkeitä. Valitettavasti yhä pienempi osa ihmisistä tietää, mitä nämä termit tarkoittavat ja miksi on tärkeää omata hyvä luottoluokitus.

Miksi on tärkeää saada hyvä Creditti Score?

Omasta Creditti Scoresta on hyötyä, sillä se kertoo pidetäänkö sinua luottokelpoisena vai ei. Toisin sanoen tulos kertoo kuinka todennäköistä on, että sinulle myönnetään luottoa kuten esimerkiksi lainaa tai luottokortteja.

Creditti Score on numero, 0-433 väliltä, joka on suunniteltu antamaan sinulle arvio luottokelpoisuudestasi. Numeron voidaan sanoa kuvastavan sitä, kuinka todennäköistä on, että pystyt maksamaan laskut ajoissa.

Korkea Creditti Score tarkoittaa sitä, että taloutesi näyttää hyvältä ja sinua voidaan pitää luottokelpoisena. Laskemalla Creditti Scoren saat käsityksen, siitä kuinka potentiaaliset lainantarjoajat sekä luotonantajat arvioivat sinut luoton- ja luottokortinsaajana.

On olemassa monia erilaisia tulosmalleja ja jotkut niistä käyttävät erilaista dataa laskelmiin, mikä tarkoittaa sitä, että sinulla ei ole vain yhtä luottotulosta. Jokainen lainan- ja luotonantaja arvioi sinut heidän oman tulosmallinsa mukaan.

 

Miten laskemme luottotuloksen?

Creditti Score perustuu moniin eri kertoimiin sekä tietoihin sinusta ja sinun taloudellisesta tilanteesta. Kaikilla kertoimilla on eri painoarvo. Tämä tekee laskelmasta monimutkaisen sekä laajan. Laskelman analysointiin käytetään edistynyttä tilastotiedettä, joka laskee ja arvioi lainahakemuksen todennäköisen hyväksymiseen.

Kaikkien tekijöiden summa muodostaa konkreettisen ja henkilökohtaisen Creditti Scoren, jota voit käyttää vertailuarvona siitä kuinka luottokelpoisena lainan- ja luotonantajat sinua pitävät.

Creditti Scoresta riippuen saat arvosanan väliltä A-F. Korkein mahdollinen Creditti Score antaa sinulle arvosanan “A”, kun taas alhainen tulos antaa arvosanan “F”. Tämä tarkoittaa sitä, että jos sinua pidetään erittäin luottokelpoisena sinun Creditti Scoresi on korkea ja näin ollen saat arvonan “A”.  Päinvastaisesti, alhainen Creditti Score antaa arvosanan “F” sekä välittömän luottoluokituksen.

Creditti Score siis lasketaan taloudellista tilannetta koskevien tietojesi perusteella. Vertaamme näitä tietoja jo olemassa olevaan dataan, joka perustuu tuhansien muiden henkilöiden  antamiin tietoihin omasta taloudellisesta tilanteesta.

Mitä luottokelpoisuus tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna, luottoluokitus kuvastaa henkilön kykyä maksaa laina takaisin. Sinua voidaan pitää luottokelpoisena jos pankki tai muut luotonantajat uskovat, että olet hyvässä taloudellisessa tilanteessa ja näin ollen uskaltavat antaa sinulle lainaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että sinulla on hyvä mahdollisuus saada sekä lainaa että luottoa  Toisaalta, jos sinulla on isoja maksamattomia velkoja, pankit luokittelevat sinut luottokelvottomaksi. Saat saman luokituksen myös jos sinut on rekisteröity maksukyvyltäsi huonoksi tai jos sinulla on maksuhäiriömerkintöjä.

Tässä tapauksessa lainahakemuksesi hylätään pankin tai muiden lainanantajien toimesta.

Kuinka saan hyvän Creditti Scoren?

On kolme asiaa, joiden avualla voit parantaa Creditti Scorea:

  • Pienennä lainaasi
  • Säästä rahaa sieltä, missä mahdollista
  • Saavuta korkea ja vakaa tulotaso

Jos sinulla on velkaa, sinun olisi hyvä saada velka maksettua pois mahdollisimman nopeasti. Toisaalta, jos sinulla ei ole velkaa, mutta saat silti alhaisen tai keskitason Creditti Scoren, tulisi sinun keskittyä nostamaan tulotasoasi.

Alhainen tulotaso heikentää pankkien luottamusta kykyysi maksaa lainat takaisin. Voit nostaa tulotasoasi esimerkiksi lisäämällä työmäärääsi tai sijoittamalla yrityksiin sekä kiinteistöihin.

Miten luottoluokitukseni vaikuttaa talouteeni?

Luottoluokituksella on erittäin suuri merkitys elämäsi taloudellisissa päätöksissä. Esimerkiksi, kun ostat ensimmäisen talon, hyvä luottoluokitus takaa lainansaannin. Sama koskee auton ostoa. Näin ollen huono luottokelpoisuus voi siis  hidastaa tärkeiden asioiden hankkimista.

Hyvän luottoluokituksen ylläpitämistä kannattaa alkaa tavoittelemaan mahdollisimman aikaisin. Hyvä luottoluokitus ei tarkoita vain sitä, että saat pankista lainaa. Yleensä hyvä luottoluokitus tarkoittaa myös sitä, että saat lainaa suotuisammalla korolla sekä paremmilla lainaehdoilla.

Vastuuvapauslauseke

Creditti Score antaa sinulle suuntaa antavan vastauksen mahdollisuuksistasi tulla luottokelposeksi. Saamaasi tulosta tulisi kuitenkin käyttää varoen.

Kysyttyjen tekijöiden lisäksi luotonantajat sekä lainatahot käyttävät myös muita tekijöitä taloudellisen tilanteesi arvioimiseen.

Kaikkia Credittiltä saatuja suosituksia ja laskelmia tulisi aina pitää pelkkinä ohjeina sekä käyttää varoen seuraavista syistä:

 

  1. Tekijät joita käytämme suositusten laskemiseen perustuvat julkisten laitosten, välittäjien sekä pankkien antamiin ehdotuksiin ja dataan. Muut julkiset laitokset, välittäjät sekä pankit käyttävät muita kertoimia arvioinneissaan. Näin ollen Credittin suositukset eivät ole yleispäteviä tai lopullisia.
  2. Suosituksemme perustuvat ainoastaan antamiisi tietoihin. Sen takia luotamme siihen, että antamasi tiedot ovat oikeita sekä paikkaansapitäviä. Osalla tiedoista on suurempi painoarvo ja ne ovat siksi tärkeämpiä. Näihin tietoihin lukeutuvat esimerkiksi olemassa olevat lainat, maksusopimukset, merkinnät, tulot ja menot sekä ikä.